Взрив в язовир предизвика евакуацията на десетки хиляди хора в Казахстан и Узбекистан.

При инцидента се е спукала стената на язовир Сардоба в източен Узбекистан. Повече от 50 души бяха хоспитализирани. Около 100 000 души са били евакуирани в двете страни.

Над 600 домове в Южен Казахстан са наводнени. Държавният прокурор на Узбекистан заяви в неделя, че е образувано наказателно дело за "служебна небрежност" и нарушения на строителството, пише TheGuardian.

Строителството на язовир Сардоба започна през 2010 г. под надзора на сегашния президент Шавкат Мирзийоев, който беше премиер по това време. Той беше завършен през 2017 година.

„Имаме копие от кореспонденцията си с узбекската страна, че към (20 ч. В петък) ситуацията е стабилна и няма проблеми“, каза Сакен Калкаманов, заместник-губернатор на региона на Туркестан.

„Казаха, че нито една капка вода няма да стигне до район Мактараал“, каза той, като се позова на района, в който нанесе потопа.

Администрацията на региона Туркестан прецени, че наводненията са причинили щети на реколтата на стойност над 400 000 долара - най-вече на памука, който се отглежда в целия регион на Централна Азия.

Превод: TrafficNews.bg