Най-малко 100 души вероятно са загинали, след като военнотранспортен самолет С-130 „Херкулес“ падна в жилищен квартал на Медан, 2-милионен град на остров Суматра в Индонезия, съобщи АФП. На борда имаше 113 души, от които 12 екипаж, съобщи главнокомандващият индонезийските ВВС ген. Агус Суприатна.

Запитан за оцелели, той каза: "Не, няма. Току-що бях на мястото на катастрофата." И съобщи, че досега са извадени 49 тела. Според него пилотът поискал да се върне на летището заради технически проблеми.

Самолетът С-130, който е с дължина 30 м и разпереност на крилата 40 м, е произведен през 1964 г., но военен говорител заяви, че бил убеден в доброто му техническо състояние.

Не е ясно колко са загиналите на земята, където машината разруши поне две сгради, в едната от които имало спа център, и избухна пожар. Съобщаваше се за поне едно убито дете.



Катастрофата стана 2 мин след излитането на самолета на около 5 км от летището. „Видях го да идва, наклони се силно, имаше и дим“, каза местният жител Януар (26 г.).

Спасителните операции стартираха незабавно, а на мястото на катастрофата се виждаха горящи коли и съборени сгради, в които имаше части от самолета. Нямаше данни за ранени, но се съобщаваше, че десетките линейки извозват тела на загинали.

Това не е първият подобен инцидент в Медан. Преди 10 години "Боинг 737“ на „Мандала еърлайнс“ падна в града след излитането. Тогава загинаха 143 души, включително 30 на земята. АФП отбелязва, че в последните години ВВС на Индонезия имат няколко инцидента. Последният е от април, когато изтребител Ф-16 се запали при излитане от база край столицата Джакарта. 

Пилотът успя да катапултира, но самолетът изгоря. Но не такъв късмет имаха 11 души, които загинаха при удара на военен „Фокер-27“ в жилищен комплекс в Джакарта през 2012 г. Ниското ниво на сигурност на авиацията в страната се отнася и за гражданските полети. През декември 2014-а самолет на индонезийската авиокомпания „Еър Ейша“ се разби в Яванско море при полет от Сурабая за Сингапур. Тогава загинаха 162 души.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg