Водещ лекар в Китай прогнозира, че пандемията от коронавирус може да отнеме на света „около две години“, за да бъде овладяна и поставена под контрол.

Д-р Джан Венхонг, който ръководи борбата срещу COVID-19 в Шанхай, направи изявлението в неделя, като изнесе реч в университета Фудан.

Експертът по борба с болестта също предупреди, че епидемията от вируса, която е убила поне 610 000 души по целия свят, все още не е достигнала своя връх.

Твърденията на д-р Джан идват, тъй като Китай регистрира нова вълна от случаи на коронавирус.

Той каза пред обществеността: „Заразата все още е в процес на непрекъснато разпространение, следователно пикът все още не е настъпил. Аз лично смятам, че веригата за предаване на вируса в момента е трудно да се спре. В световен мащаб вирусът може да съществува завинаги, но пандемията в крайна сметка ще бъде поставена под контрол. По същество това ще отнеме около две години “, добави медицинският експерт.

Синдзян, дом на по-голямата част от уйгурското етническо малцинство в Китай, отчете общо 55 потвърдени зарази в два града, след като миналата седмица в регионалната й столица Урумчи избухна нова епидемия от COVID-19.

Хонконг подкрепи това, което лидерът му нарече „извън контрол“, след като регистрира над 100 случая на заразени в неделя - най-високият брой за един ден, регистриран от началото на пандемията.

В момента Китай облекчава много ограничения, като същевременно поддържа носенето на маски, проверките на температурата и социалното дистанциране.

След месеци на ограничения, от понеделник в кината в градове като Шанхай, Ханжоу и Гуилин, където рискът от вирусна инфекция се счита за нисък, се допуска ограничен брой зрители. 

Междувременно заразата, появила се в Ухан миналата година, е обхванала над 14 милиона души по света и е довела до поне 610 000 смъртни случая.

Превод: Trafficnews.bg