С падането на ограничителните мерки започват да илизат много въпроси. Все още има коронавирус и е нормално да има страх. Безопасно ли е да илизаме, възможно ли е да отидем на почивка и да й се насладим на 100%? 

Предстои летен сезон, като се очаква в България той да стартира от 1 юни с отварянето на плажовете, а активният такъв да бъде от 1 юли, когато очакваме и първите чуждестранни туристи. 

И все пак - безопасно ли е да отидем на море тази година?

Според учените от Висшия съвет за научни изследвания на Испания, вероятността вирусът да се разпространява посредством морската вода е малка.

Авторите на изследването посочват, че солта, присъстваща в морската вода и химикалите за дезинфекция в басейните допринасят за деактивирането на вируса. В допълнение се посочва, че в сауните и парните бани, където се поддържат температури над 60 градуса вирусът не може да оцелее.

Въпреки това, в реки, езера, сладководни и необработени химически води оцеляването на вируса ще бъде по-високо и затова при посещението им трябва да се вземат крайни предпазни мерки.

Учените отбелязаха, че опасността от заразяване с коронавирус може да е по-вероятно на сушата - на плажа или около басейна. Авторите на изследването обаче предполагат, че комбинираният ефект на морската сол, слънчевата ултравиолетова радиация и високата температура, до която се нагрява пясъка, също могат да унищожат вируса.

Ангелкова: На 1 юни отваряме плажовете, на 1 юли чакаме чуждестранни туристиСпоред министъра малкото заразени у нас ще ни направи желана дестинация