Правителството работи по това от 1 юли да стартира активния летен сезон, което означава, че от тогава ще очакваме и чуждестранни туристи у нас. Междувременно от 1 юни всички плажове у нас ще бъдат отворени. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

 „Абсолютно неизвестните по отношение на това как и кога ще можем да очакваме туристи са много. Една от най-важните теми е при какви условия ще се пътува в рамките на Европа. Надяваме се да има единни препоръки и здравни стандарти в ЕС, за да имаме безопасно пътуване и всеки един турист да има осигурено такова и да не се страхува“, коментира още тя.

Водени са разговори с представители на Германия, Чехия, Полша, Унгария и Румъния, за да се привлекат туристически групи у нас.

„Нас ни дават за пример постоянно за страна, която е овладяла коронавируса и се надявам това да се вземе под предвид при избора на дестинация за почивка“, коментира Ангелкова в ефира на Нова телевизия.

В понеделник ще бъдат обсъдени мерките относно хотелите и другите места за настаняване как ще бъдат отворени след края на извънредното положение.

Предложено е в хотелите да има отделни помещения, които да са за изолация на евентуални заразени с коронавирус.

Всеки един турист, който избира България, трябва да декларира, че е здрав. В случай, че вече е на българска земя и има положителна проба той трябва да си заплати всичко за лечението.

На въпрос относно безплатните чадъри и шезлонги на плажовете у нас тя коментира, че ще се подходи индивидуално спрямо всеки плаж и възможностите там.