Ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че френското правителство вече се готви да изпрати военен контингент от около две хиляди души в Украйна. Френското правителство нарече изявленията на Наришкин дезинформация, съобщава Би Би Си.

Според Наришкин руската спецслужба е получила информация, че "вече се подготвя контингент за изпращане в Украйна" и "на начален етап той ще възлиза на около две хиляди души".

"Френските военни се страхуват, че такава значима военна част няма да може да бъде прехвърлена и разположена в Украйна незабелязано. Така той ще се превърне в приоритетна легитимна цел за атаки на руските въоръжени сили", цитира Наришкин пресбюрото на Службата за външно разузнаване (СВР).

Малко след това френското министерство на отбраната публикува свое изявление, в което се казва: "Техниката, към която прибягва ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, отново показва как Русия систематично използва дезинформация. Смятаме подобни провокации за безотговорни.

По-рано френският президент Еманюел Макрон не изключи, че в бъдеще могат да бъдат изпратени войски от западни държави, които да защитават Украйна от руската агресия.

Основните страни от НАТО, включително Германия и САЩ, както и ръководството на самия блок заявиха, че в момента няма такива планове.