Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че администрацията му намалява цената на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, за американски пациенти и възрастни хора. Президентът добави, че този ход идва, тъй като "специални интереси, лекарствени лобистите и чужди страни ограбваха досега пациентите в САЩ. Той отбеляза, че намалението на цените на лекарствата е първото по рода си от 51 години насам. Решението ще бъде наложено чрез четири изпълнителни заповеди, съобщава БНР.

Тръмп ще принуди доставчиците да преотстъпват отстъпките за инсулин и епипен на пациентите. САЩ също така ще позволят на отделните щати, търговците на едро и аптеките да внасят лекарства от Канада, където цените са значително по-ниски. Третата изпълнителна заповед ще спре "посредниците" да получават отстъпки от лекарствените компании и след това да не ги предават на пациенти.

Според четвъртата изпълнителна заповед, от Medicare (Националната здравноосигурителна програма в САЩ) ще се изисква да закупува лекарства от фармацевтични компании на същите цени като в други страни. Заповедта означава, че лекарствените компании ще трябва да таксуват САЩ на същата цена като най-ниската цена, която дават на друга държава.

Най-големите световни фармацевтични фирми поискаха среща в Белия дом, тъй като искат да обсъдят понижаване на цените на лекарствата, заяви президентът Тръмп и отбеляза, че срещата е насрочена за вторник.

Тръмп каза, че компаниите са склонни да намалят цените и че ще представят някои предложения на срещата. Той добави, че в случай, че бъде сключена сделка, четвъртата му изпълнителна заповед няма да се наложи да влезе в сила. Изпълнителната заповед ще бъде задържана до 24-ти август, добави Тръмп.