Талибаните свикаха бивши управители на 20 провинции на съвещание за възстановяване на местната администрация в Афганистан. Очаква се политическите преговори да бъдат оглавени от един от основателите на талибанското движение - Мулла Абдул Гани Барадар, който пристигна днес от Кандахар в Кабул.

Североизточно от столицата обаче - в долината Панджшир, се оформя силно съпротивително движение срещу новата власт. Един от лидерите му - Ахмад Масуд, заяви пред телевизия "Ал Арабия", че талибаните трябва да се готвят за нова война, ако откажат диалог.

 "Отблъснахме Съветския съюз, ще отблъснем и талибаните", каза Ахмад Масуд пред Саудитскитя телевизионен канал. 

Като син на легендарния командир на муджахидините от 80-те и 90-те години на миналия век Ахмад Шах Масуд, той разполага с голям авторитет сред таджикската общност в Северен Афганистан. 

Негов говорител заяви пред Франс прес, че съпротивата разполага с 9000 бойци и че Панджшир не е единственият район в страната, който е готов за дълготрайна война, но и говорителят, и самият Масуд заявиха готовност да приемат ново афганистанско правителство с участието на талибаните. Условието за дълготраен мир е децентрализация на Афганистан - система, която ще осигури социална справедливост, равенство и права и свободи за всички афганистанци.