Стотици емигранти от бившия СССР, включително много руснаци, не са успели да обяснят на испанските власти произхода на средствата, които използват в страната. Поради това сметките им са замразени, съобщи "Дойче веле".

Новината идва от Грегорио Фуентес, адвокат от Валенсия, според когото това се е случило с поне десетина негови познати, пристигнали от Русия и Украйна. Точният брой на засегнатите не му е известен, тъй като такава информация не се обявява официално, но със сигурност "случаите са стотици".

"Ако сте пристигнали да търсите прехрана, ходите на работа с велосипед или градския транспорт, живеете под наем и в банката държите няколкостотин евро, никой няма да ви пипне. Но ако сте си купили имение за няколко милиона, притежавате акции за още толкова и се разхождате с "Бентли", можете да сте сигурни, че рано или късно ще попаднете в полезрението на компетентните органи и те ще ви поискат обяснение за произхода на средствата", казва Фуентес.

Юристи и представители на заселниците, с които са разговаряли от "Дойче веле", казват, че има недоволство от тези мерки, но едва ли то ще доведе до завръщане в родината на заможните имигранти.

Официалната статистика сочи, че към началото на 2015 г. в Испания постоянно живеят около 65 000 руснаци и 90 000 украинци. В борба с кризата властите започнаха да преследват всички, които укриват доходи, не плащат данъци или перат пари. По закон от 2014 г. могат да се замразяват банковите сметки на всеки, който до 3 месеца не е отговорил на запитване за произхода на средствата в тях.

От миналата година данъчните изискват от чуждестранните граждани всяка година да попълват декларация, описваща каква собственост имат извън Испания – имоти и депозити, ако те са за повече от 50 000 евро. Глобата за укриване на такава информация може да достигне 10 000 евро.

Фуентес казва, че "далеч не всички богати руснаци бяха в състояние да предоставят документи за законен произход на вкараните в Испания средства", поради което сметките им са били замразени. Негов колега от Андалусия допълва, че мнозина руснаци се боят да поискат от Русия такива документи, дори парите им да са спечелени законно.

На 23 март Юрий Чиханчин, ръководител наРосфинмониторинг, уведоми президента Владимир Путин, че в Англия данъчните са започнали да изпращат запитвания към постоянно живеещи там руснаци със сметки в страната да обяснят произхода на средствата в тях. Путин коментира, че това изглежда като създаване на предлог да се пречи на връщането в Русия на пари в рамките на подготвяната от Москва амнистия на изнесени зад граница доходи. От британския финансов регулатор FCA заявиха, че не са взимали специално решение да се проверяват сметките на руснаците.

TrafficNews.bg