Министърът на отбраната на Съюза Раджнат Сингх и министърът на здравеопазването д-р Харш Вардхан пуснаха днес първата партида ново лекарство против коронавирус, наречено 2DG и разработено от Организацията за изследвания и развитие на отбраната (DRDO).
 
Това се случва, след като Генералният контролер на лекарствата в Индия (DGCI) одобри пероралното лекарство за спешна употреба като допълнителна терапия при пациенти с умерена до тежка коронавирусна инфекция.
 
То намалява необходимостта от подаване на кислород на пациентите и ускорява възстановяването им. Първоначално ще бъде използвано в столичните болници.
 
Лекарството 2-деокси-Д-глюкоза (2-DG) е създадено от лаборатория на индийската Организация за изследователска и развойна дейност, свързана с отбраната и фармацевтичната компания "Лаборатории д-р Реди" в Хайдерабад.

Някои експерти поставят под въпрос ефикасността на новото лекарство, като изтъкват, че не са публикувани достатъчно данни от втория и третия етап на клиничните изпитания. Вариант на 2-DG е използван експериментално за лечение на някои видове рак, но още не е одобрен за тази цел, каза молекулярният биолог Ракеш Мишра.

Мишра, който е участвал в разработването на новото лекарство, обясни, че то блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки и две прахчета от него са позволили кислородът да бъде изключен на значителен процент от пациентите в изпитанията.
От седмици в Индия има голям недостиг на кислород, който е необходим на все повече пациенти през смъртоносната втора вълна от COVID-19.