Украинската журналистка Виктория Рошчина е починала в руски плен, предаде "Укринформ". Информацията бе потвърдена от представителя на Координационния щаб за третиране на военнопленници на Украйна Петро Яценко. „Проведохме вътрешно разследване и за съжаление тази информация се потвърди. Ние познавахме Виктория. През 2022 г. година тя изготвяше материали в Координационния щаб. Това е изключително тъжна новина за нас и за цялата украинска журналистика“, заяви представителят на Координационния щаб.

Яценко отбеляза, че е твърде рано да се говори за обстоятелствата около смъртта й, тъй като в момента тече съответната работа по установяването им. „Мисля, че при всички случаи ще разберем за тези обстоятелства. Също така, ако има виновни, тези, които са причинили тази смърт, те ще бъдат наказани. Защото за такива престъпления няма давност“, каза той.

Виктория Рошчина изчезна на 3 август 2023 г. по време на пътуване в окупираните от Русия територии. На 27 юли 2023 г. тя е заминала от Украйна за Полша и е трябвало да стигне до окупираните територии в Източна Украйна,през Русия, за три дни, отбелязва "Укринформ".