Руската държавна компания "Транснефт" обяви, че Украйна е спряла от 4 август преноса на руски нефт по петролопровода "Дружба" към Унгария, Чехия и Словакия. Според прессекретаря на компанията причината е, че руската страна не може да плати за транзита в условията на наложени от Европа санкции.

Украинската компания не е открила "парични средства", за да извърши услугата, а работи с предплата.

"Ройтерс" отбелязва, че компаниите в трите държави не са отговорили, потърсени за коментар. По-рано днес "Блумбърг" писа, че до страните дни наред няма нови доставки. Изданието 444.hu отбелязва, че за Будапеща това може да е голям проблем предвид ниските цени, поддържани от компанията MOL благодарение именно на руския петрол - секне ли този поток, мярката трудно ще издържи.

Според РБК "Транснефт" е получила потвърждение от "Укртранснафта" за решението.

Средствата са преведени, но върнати в сметката: Газпромбанк, която обслужва плащанията, е уведомила "Транснефт", че заради седмия пакет санкции средствата не са достигнали, обяснява за "РИА Новости" прессекретарят и съветник на президента на "Транснефт" Игор Демин.

Петролопроводът "Дружба" минава през Беларус и от там се разклонява на север (към Полша и Германия) и на юг. Транзитът в момента не се осъществява на юг - разклонението, което пресича границата на Беларус с Украйна. По този маршрут трите държави получават по 250 хил. барела дневно.

Тъкмо за доставките по "Дружба" към трите държави бе направено изключение, когато Европейският съюз одобри през май частично ембарго за внос на руски петрол.


"Транснефт" обаче е под санкции още от март като част от четвъртия пакет мерки заради войната в Украйна. Газпромбанк не попадна под обхвата на санкциите.

Операторът обяснява, че плащането за август е направено още на 22 юли. Министерството на енергетиката, петролният сектор и "Укртранснафта" вече са потърсени за коментар, но Украйна не е коментирала публично и официално заявленията.През декември 2019 г. "Транснефт" удължи договора с Украйна за пренос на петрол до 1 януари 2030 г.