Русия подготвя 100-хилядна войска за ново настъпление това лято, обяви командващият сухопътните сили на Украйна генерал Олександър Павлюк.

Въпросните войски могат да са просто за попълване на подразделенията, които излязоха от строя след последните сражения, но има и такава вероятност те да бъдат използвани за настъпателни операции в началото на лятото, каза Павлюк в телевизионно интервю.

Думите му се потвърждават донякъде от изявлението, което руското министерство на отбраната направи по-рано тази седмица, че до края на годината ще сформира две нови армии и 30 по-малки формации за окупираните украински територии.

Украинските сили вече се намират под силен натиск, особено в Донбас, където миналия месец отстъпиха от крепостта Авдеевка, а тази седмица бяха изтласкани още по на запад от Орловка и от още едно близко село. Иван Гаврилюк - заместник-министър на отбраната, призна днес, че съотношението в изразходваните боеприпаси е 7:1 в полза на руснаците.

Украинското командване разчита много на Върховната рада да приеме окончателно в края на този месец законопроекта за мобилизацията, от който се очаква да реши проблема с недостига на жива сила, но вече се бави три месеца.