Осем души, много от които жени от азиатски произход, са били убити при престрелки в спа центрове в американския щат Джорджия. Полицията съобщи, че стрелбата се е състояла в салон за масаж и в два спа центъра.. По-късно Южна Корея потвърди, че четири от жертвите са от корейски произход. 

Длъжностни лица информират, че 21-годишен мъж е бил арестуван и се смята, че е заподозрян във всички атаки. Все още не е установен мотивът на извършителя, но има опасения, че престъпленията може да са умишлено насочени към хора от азиатски произход. 

През последните месеци престъпленията от омраза срещу азиатски американци се увеличили, подхранвани от реторика, която ги обвинява за разпространението на Covid-19. В обръщение миналата седмица президентът Джо Байдън осъди "жестоките престъпления от омраза срещу азиатски американци, които са били атакувани, тормозени, обвинявани и изкупени от жертва на жертва". 


Заподозрян за убийството 21-годишен мъж

Какво се знае за стрелбите? 

Първата стрелба се случила около 17 часа местно време във вторник в студио за азиатски масаж. Говорителят на шерифския офис капитан Джей Бейкър казал, че двама души са загинали на мястото на инцидента, а трима са откарани в болница, където двама загинали. По-късно той потвърди, че жертвите са две азиатски жени, още жена и мъж-вероятно американци, както и че испанец е бил ранен. По-малко от час по-късно полицията била извикана за „обир в процес“ в Gold Spa в североизточна Атланта.  

"При пристигането си полицаи са локализирали три жени, починали вътре в мястото от очевидни огнестрелни рани", се казва в изявление на полицията. Докато били там, служителите били извикани в спа център отсреща, наречен Ароматерапевтичен спа център, където намерили друга жена, застреляна.