Турският парламент одобри промените в закона за гарантиране на вътрешната сигурност.

Законът бе гласуван след ожесточени дебати, продължили няколко седмици. Той разширява пълномощията на полицията и губернаторите за поддържането на обществения ред.

Без предварително разрешение полицаите ще задържат до две денонощия демонстранти, чиито действия могат да доведат до нарушаване на реда. Освен това е възможен личен обиск на лица и на тяхното имущество след само устно разпореждане на полицията "при наличието на достатъчни основания".

При необходимост властите ще могат да подслушват телефоните на гражданите в продължение на две денонощия без разрешение от съда, коментира актуално.

"За неутрализация на заплаха" полицията получава и правото да използва оръжие спрямо онези, които нападат или правят опит за нападение върху стражите на реда и други лица. По време на масовите безредици властите ще могат да използват боядисана вода от водомети за разгонване на тълпите.

Обсъждането на законопроекта няколко пъти доведе до побоища в парламента. Опозицията смята, че промяната в закона превръща Турция в полицейска държава, като дава практически неограничени пълномощия на стражите на ред.

ВИЖТЕ ОЩЕ НОВИНИ ТУК

TrafficNews.bg