Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ! Това американският лидер направи, за да се сдобие с пари за строителството на обещаната от него гранична стена на американско-мексиканската граница. Той се обърна към нацията в "Роуз Гардън" в Белия дом.

Тръмп ще се възползва от извънредното положение, за да използва пари на данъкоплатците за финансиране на строителството на стената без одобрението на Конгреса. Мненията за решението на президента са доста противоположни - негови критици смятат, че извънредната мярка е противоконституционна. А много от републиканците са на мнение, че решението на Тръмп е "лоша идея".

Междувременно държавният глава е убеден, че извънредното положение е необходимо заради кризата с трафика на хора, наркотици и мигранти.

По-рано днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза: "Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки - включително (да обяви) национално извънредно положение - за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там".

"Президентът изпълнява обещанието си да построи стената, да опази границата и нашата велика страна", добави тя.