Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да бъде тестван за новия коронавирус, въпреки че се е бил в близък контакт със заразен член на бразилската делегация, водена от държавния глава на страната Жаир Болсонаро, пише американското издание Washington Examiner, предава "Фокус". 

Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви пред репортери, че нито Тръмп, нито вицепрезидентът Майк Пенс ще бъдат тествани, след като стана ясно, че те са били близо до говорителя на Болсонаро Фабио Вайнгартен, заразен с COVID-19, който по-рано дори публикува снимка с тях от посещението на бразилската делегация във Флорида.

“Белият дом е наясно с информацията, че член на бразилската делегация, която посети (Флорида) миналия уикенд е бил тестван позитивно за COVID-19; чакаме втория тест“, каза Гришам в изявление.

„Президентът и вицепрезидентът почти не са били в контакт с лицето, което е било диагностицирано и нямат нужда от тестове на този етап“.

В изявлението се казва, че Тръмп няма да бъде подложен и на домашна карантина, съгласно официалните мерки за борба с коронавируса в САЩ.

Заразеният е ръководителят на комуникационния отдел на Болсонаро Фабио Вайнгартен, който по-рано беше сниман близо до Тръмп и Пенс в комплекса „Мар-а-Лаго“, Палм Бийч, Флорида. Снимката беше публикувана в „Инстаграм“.

Сенаторът от Флорида Рик Скот, който също беше част от американската делегация при срещата заяви, че ще остане под домашна карантина като превантивна мярка. Той добави, че според личния му лекар има „малък“ шанс да е бил заразен с вируса.