Торнадо премина през югоизточната част на Чехия. Над 150 деца са ранени, като сред тях има и деца. Местните власти потвърдиха, че най-малко трима души са загинали. 30 000 домаикнства са останали без ток. В страната е обявено извънредно положение, като това е най-силната буря в историята й. Вече е изпратена помощ от Словакия и Австрия.

Силата на ветровете е била от 200 км/ч, като те са засегнали седем селища. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

Нанесени са много щети в село Грушки, което има 1640 жители.

Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени по вилите. Селското училище няма фасада и покрив. Вековните липи и смърч са изтръгнати от корените си. ", коментира кметът на населеното място.

Подобна картина се наблюдава в близкото село Лужице близо до град Ходонин, където също има ранени и напълно унищожени от жилищата на бедствия. Отбелязва се, че ураганният вятър е преобърнал автобуса, в резултат на инцидента са ранени четирима души. Старшината на село Моравска Нова Вес близо до град Брецлав Марк Кошут също информира медиите за нанесените щети на стотици жилищни сгради.