Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни.

Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни. Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици.

За фаворит за спечелването й се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40% вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14%, пише БГНЕС.
 
Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7%.

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства. Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено.