Продължават сраженията между правителствени сили и талибаните за контрола над градовете Херат, Лашкар Гах и Кандахар в  Афганистан. Три ракети попаднаха тази нощ на територията на летището в Кандахар, като всички полети бяха отменени. След ракетната атака днес започнаха възстановителни дейности на пистата и се очаква полетите да бъдат възобновени още днес.

Сериозни са опасенията, че Кандахар може да падне в ръцете на талибаните, както и заради задаващото се хуманитарно бедствие. Вторият по големина афганистански град е бивш бастион на бунтовниците. Стотици войници от специалните части бяха разположени в Херат, докато властите в Лашкар Гах поискаха да бъдат изпратени допълнителни сили, за да могат да устоят на атаките на ислямистите.

Талибаните са превзели повече от половината от Афганистанима риск от връщането им на власт.

Талибаните предприеха широка офанзива в страната още през май, когато започна последният етап на изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан. След като наложиха контрол върху значителна част от слабо населените райони, те започнаха да обсаждат главните градове на провинциите. 

BBC отбелязва, че съдбата на Херат, Кандахар и Лашкар Гах може да бъде съдбоносна на фона на опасенията от хуманитарна криза и това колко дълго афганистанските сили ще издържат.

„Много хора напуснаха домовете си и бягат  от град Херат. Загрижени сме, това създава паника сред всички ни“, коментира местен жител.

Половината от населението живее в условията на остра хуманитарна криза, предупредиха от ООН преди дни.

Предполага се, че вече фундаменталистите са превзели почти половината от афганистанската територия, както и ключови гранични пунктове с Иран и Пакистан.

Специалният пратеник на Европейския съюз за Афганистан Томас Никласон прогнозира пред Би Би Си, че  войната ще става все по-ожесточена.  

Никласон изказа и опасения, че талибаните възнамеряват да възстановят техния Ислямски емират, съществувал вече в Афганистан.