Надеждите за коронавирусна ваксина преди Коледа бяха подбити от експерт на Световната здравна организация.

Майк Райън, ръководител на програмата за спешни случаи на СЗО, заяви, че първата ваксина срещу Covid-19 не може да се очаква до началото на 2021 г.

Той отбеляза, че няколко ваксини сега са във фаза на изпитвания и нито една не се е провалила досега по отношение на безопасността или способността да генерира имунен отговор.

Неговите коментари идват, след като надежди за ваксина срещу Covid-19 до края на годината отново бяха повдигнати тази седмица, когато Оксфордският университет разкри, че все още има шанс тяхната експериментална ваксина да бъде готова до Коледа, ако тестовете продължат според плана.

Един от изследователите, работещи по проекта, каза, че хората от най-рисковите групи могат да получат първите ваксини през зимата.

Д-р Райън каза: „Ние постигаме добър напредък. Реално това ще бъде първата част на следващата година, преди да започнем да виждаме хора да се ваксинират “.

СЗО работи за разширяване на достъпа до потенциални ваксини и за подпомагане на увеличаването на производствения капацитет.

Д-р Райън каза: „Трябва да бъдем справедливи в това отношение, защото това е глобално благо. Ваксините за тази пандемия не са за заможните, не са за бедните, те са за всички. "

Райън също предупреди училищата да внимават за повторното им отваряне, докато предаването на COVID-19 в общността не бъде под контрол.

"Трябва да направим всичко възможно, за да върнем децата си в училище. Най-ефективното, което можем да направим, е да спрем болестта в нашата общност", каза той.

Ваксината на Оксфордския университет - наречена AZD1222 - вече се произвежда от фармацевтичния гигант AstraZeneca и правителството на Обединеното кралство е поръчало 100 милиона дози преди време.

Според изследователите „ранните резултати дават обещание“. Учените по инфекциозни болести предупредиха, че "все още има дълъг път", преди всяка ваксина да бъде пусната.

Резултатите от първата фаза на клиничните изпитания на ваксината на Оксфорд бяха публикувани във вторник в британското медицинско списание The Lancet.

Второ проучване за ваксина, направено от китайската компания CanSino, също има обещаващи резултати, публикувани в The Lancet днес.

Те разкриха, че ваксината Covid-19 е била предоставена на 543 души от група 1 077.

Другата половина беше получена с менингит, за да могат да се сравнят реакциите им и учените можеха да са сигурни, че ефектите на коронавирусния удар не са случайни.