30 ваксини се поставят в секунда е Европейският съюз. Това заяви Урсула фон дер Лайен по повод темпа на ваксинация и добави, че се очаква доставка на 260 милиона дози на ваксини до края на седмицата.

"Досега ЕС е администрирала 200 милиона дози и е на път да предложи ваксинационни дози на 70% от всички пълнолетни европейски граждани до края на юли. Блокът е изнесъл 220 милиона дози коронавирусни ваксини, включително към програмата "КОВАКС" (COVAX)", каза още тя.

Междувременно от СЗО заявиха, че ваксините, които в момента са налични и одобрени, до момента са ефикасни срещу всички варианти на COVID-19, пише Франс прес.

Макар и в Европа санитарното положение да се подобрява, международните пътувания трябва все така да се избягват "заради продължаващата заплаха и нови неясноти", каза директорът на СЗО Европа Ханс Клуге. Той имаше предвид най-вече въпросителните около новия вариант на вируса, който първо беше засечен в Индия, но е идентифициран в половината от петдесетината страни от европейската зона.