Глобалните разходи за отбрана са нараснали с 4% през 2019 г., което е най-големият растеж за 10 години, показват данни от ново проучване. Програмата за военна модернизация на Пекин - която включва разработването на нови трудно откриваеми хиперзвукови ракети - алармира Вашингтон и помага за увеличаване на разходите за отбрана на САЩ, съобщи Международният институт за стратегически изследвания (IISS).

В годишния доклад на IISS "Военен баланс", цитиран от БГНЕС, институтът посочва, че само увеличението на разходите на САЩ от 2018 до 2019 г. - 53,4 милиарда долара - е почти толкова голямо, колкото целият бюджет за отбрана на Великобритания. Както Китай, така и САЩ увеличават военните си разходи с 6,6 процента, се казва в доклада, докато Европа, водена от продължаващите опасения за Русия, е вдигнала парите за отбрана с 4,2%.

Европейските членове на НАТО се стремят да увеличат разходите заради президента Доналд Тръмп, който многократно ги обвинява в прехвърляне на разходите за отбрана върху САЩ. Тръмп атакува европейските съюзници, по-специално Германия, че не изпълняват обещанието пред НАТО през 2014 г. да харчат 2% от БВП за отбрана.