Турция забранява чуждите автори да бъдат поставяни, съобщават редица чужди медии, сред които италианският вестник "Манифесто“, немската платформа "Артистс райтс“ и френско-германският сайт за правата на артистите "Юниън тиътърс юръп“.

Всички те твърдят, че турските държавни театри свалят от репертоарите си творбите на Шекспир, Чехов, Брехт и Дарио Фо, съобщава Медиапул. В отговор италианският драматург заяви пред “Кориере дела сера“, че това е чест за него – дори нещо като втора Нобелова награда, каквато той вече получи през 1999 г. 

В интервю за “Манифесто“ Дарио Фо заявява, че подобни забрани и атаки срещу културата са знак за слабостта на режима на Ердоган.

Официалното турските власти отричат да има такива ограничения в репертоара на театрите в югоизточната ни съседка. Театрални директори там също твърдят, че такова нещо няма.

Междувременно политици, зрители и критици в Турция изразиха публично възмущението си от слуховете, че ще бъдат спирани постановки на чужди автори. А депутатката Зейнеп Алтъйок от опозиционната републиканска партия е поискала официално обяснение от правителството.

TrafficNews.bg