Цяла нощ в центъра на столицата на Чечения се водеха сражения между въоръжена група и органите за сигурност, използващи бронирани машини и тежки картечници.

Чеченският президент Рамзан Кадиров твърди пред радио "Ехото на Москва", че нападателите са въоръжени с картечници, гранатомети и автомати. Според него са убити 5-6 от тях и скоро ще бъдат ликвидирани и останалите, съобщават dnevnik.bg.
Инцидентът, в който според властите са замесени около 15 души, е започнал към 1 часа през нощта при проверка на автомобил. След избухналата престрелка част от въоръжените се е укрила в Дома на печата, където са редакциите на повечето чеченски медии.

След унищожаването на тази група се оказа, че има втора, по-голяма, в близко училище. "Вече отцепихме района, подготвихме плановете, сега ще дойдат и федералните части и ще ги избием и тях", казва Кадиров. По думите му групата се е подготвяла за атентати на 12 декември, Деня на конституцията на Русия, и чеченските власти са били готови да ги посрещнат.

Инцидентът става часове преди годишното обръщение на президента Владимир Путин пред двете камари на парламента и ръководството на страната в Москва.

От кадрите, разпространявани в социалните мрежи, се вижда, че Домът на печата е обстрелван директно от силите на реда и горят няколко етажа. Сутринта Кадиров каза, че сградата няма да бъде възстановявана, а след като следователите си свършат работата, ще бъде разрушена "и ще си построим нова, по-хубава".

TrafficNews.bg