Броят на новите случаи от китайската коронавирусна епидемия спадна за трети пореден ден, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Шефът на Световната здравна организация обаче предупреди, че е "невъзможно" да се предвиди как ще се развие епидемията. Глобалната загриженост остава голяма за разпространението на вируса, който за пръв път се появи в централната китайска провинция Хубей през декември, като първата жертва извън Азия бе регистрирана във Франция този уикенд.

Броят на починалите скочи до 1 665 в континентален Китай, след регистрирани нови 142. Вече са заразени над 68 000 души - но броят на новите случаи на заразяване с щама COVID-19 продължава да намалява. Той е спаднал за дванадесет поредни дни. Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче предупреди, че е "невъзможно да се предвиди в каква посока ще поеме тази епидемия".

"Молим всички правителства, компании и новинарски организации да работят с нас, за да задействат съответното ниво на тревога, без да разпалват пламъците на истерията", каза той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. Международен екип от експерти на СЗО ще пристигне в Пекин този уикенд за съвместна мисия с китайски колеги.