След шестчасови преговори в Кремъл президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, се договориха за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб. 

След преговорите президентите Путин и Ердоган направиха съвместно изявление за медиите и обявиха, че са подписали допълнителен протокол към Меморандума за деескалация в провинция Идлиб от 17 септември 2018 година.

Текстът на документа беше почетен на руски и турски от министрите на външните работи на двете страни.

Протоколът влиза в сила 1 минута след полунощ и предвижда, първо, прекратяване на бойните действия, второ –създаване на коридор за сигурност с широчина 6 км на север и 6 км на юг от магистрала М4 и, трето, съвместно патрулиране на руски и турски войници по магистралата в района на град Серакиб, което трябва да започне на 15 март.

Срещата между двамата лидери беше на четири очи.  В началото ѝ Владимир Путин изказа съболезнования във връзка със смъртта на турските военни, които загинаха в края на февруари при въздушен удар на сирийските правителствени сили:

„Смъртта на хора винаги е голяма трагедия. За съжаление, както ви казах и по телефона, никой - включително и сирийските военни, не знаеха тяхното местонахождение. По това време пострадаха и сирийски войници, а армията понесе сериозни загуби. Затова е необходимо на всяка цена да разговаряме за сегашната ситуация, за да не може подобно нещо да се повтори и за да не се стигне до разрушаване на руско-турските отношения“.

Реджеп Ердоган от своя страна изтъкна важността на днешните преговори в Москва:

“Безусловно, днешната ни среща за Идлиб има голямо значение, защото в региона има много напрегната обстановка. Зная, че сега целият свят следи нашите разговори и смятам, че решенията и стъпките, които ще бъдат приети днес, ще облекчат ситуацията в сирийската провинция“.

Турският президент каза още, че двустранните отношения са достигнали своя пик както в търговията, така и в отбранителната промишленост.

„Трябва да продължим да се движим в тази посока, което е основната ни задача. Сигурен съм, че ще успеем“, посочи Ердоган.