Силите за сигурност в североизточния индийски щат Нагаланд са убили най-малко 13 цивилни лица при засада близо до границата с Мианмар, съобщиха властите. По официална информация военен патрул по грешка е открил огън по миньори, които са се връщали у дома след работа, в резултат на което са загинали шестима души. Още седем цивилни лица и един военнослужещ са били убити при сблъсък на разгневени местни жители с членовете на армията, предава „BBC“.

Министърът на вътрешните работи Амит Шах заяви, че е „огорчен“ от случилото се и обеща, че ще бъде проведено разследване. Всеизвестен факт е, че армията се бори със сепаратистките бойци в Нагаланд от години насам. Индийските военни сили обаче често са обвинявани, че по време на операциите си неправомерно нападат невинни местни жители.

Инцидентът, регистриран вчера вечерта, е станал в село Отинг и околностите му в окръг Мон, който граничи с Мианмар, по време на операция за борба с въоръжените активисти, съобщи високопоставен служител пред агенция “Reuters”. Военнослужещите са открили огън по камион, превозващ около 30 работници от въглищни мини, близо до техния лагер.

„Военнослужещите са разполагали с разузнавателни данни за някакво въоръжено движение в района и след като са видели камиона, са помислили миньорите за бунтовници и са открили огън, убивайки шестима от тях.„, разкрива служителят, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен официално да говори с медиите. По негови думи, когато новината за убийствата се е разпространила, стотици местни жители са обградили лагера, след което са подпалили военните автомобили и са влезли в сблъсък с войниците. След това военни служители са застреляли още седем души. В изявление на индийската армия се казва, че при сблъсъка е загинал един от военнослужещите, а други са били ранени.

„Причината за злополучната загуба на човешки животи се разследва на най-високо ниво.„, гласи изявлението.

Амит Шах изрази най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и обеща да гарантира справедлива развръзка на ситуацията. Междувременно главният министър на щата Нагаланд определи убийствата като „силно осъдителни„.