Силен трус е регистриран в ранните часове в петък в планината Вранча в съседна Румъния. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН магнитудът е 5,4 по скалата на Рихтер, а според Европейския сеизмологичен център - 5,1 по Рихтер.

Епицентърът е на 153 километра северно от Букурещ и само на 33 километра от град Фокшани. Дълбочината е 100 километра. Трусът е разлюлял Румъния в 3:26 часа българско време, предаде Нова телевизия.

Земетресението е било усетено в цяла Румъния, Молдова, Украйна и в някои части на Североизточна България - Русе, Шумен, Велико Търново.

В сайта на Европейския сеизмологичен център коментарите от Румъния посочват, че трусът е бил “кратък, но силен". На 185 километра от епицентъра в Силистра пишат, че са усетили силата му “достатъчно, за да се събудят”.

Няма паника сред хората, уточнява кореспондентът на NOVA в Русе Наталия Йорданова.

В социалните мрежи много хора споделиха, че са усетили земетресението. Чувало се е скърцане на мебели, което е стреснало много хора. Коментира се и дали е нужно да се вземат по-сериозни мерки.