Американският президент Джо Байдън е изпратил директора на ЦРУ Бил Бърнс в Москва по-рано тази седмица, за да предупреди Кремъл, че САЩ наблюдават натрупването на войски близо до границата с Украйна, както и да се опита да установи какво мотивира действията на Русия, предаде CNN.

Необичайното пътуване на Бърнс до Москва идва на фона на нарастващата бдителност на Щатите за движението на руски войски и оборудване по украинската граница.

Администрацията на Байдън увеличи опитите за деескалация на нарастващото напрежение между Киев и Москва. След срещите си в Русия Бърнс е разговарял в президента Володимир Зеленски в опит да разсее това напрежение. Високопоставен служител на Държавния департамент е бил изпратен в Киев.

Ангажирането на висши чиновници с проблема подчертава колко сериозно администрацията на Байдън приема движенията на Русия.

Оценките за мотивите на Москва са много различни – според някои източници на CNN Русия може да се готви за инвазия, докато други предполагат, че се провеждат учения или става дума за опит за сплашване на Украйна.