Бившият главен изпълнителен директор на компания за бронирани автомобили в Маями се е признал виновен по обвинения, че е помогнал за нелегалния внос в САЩ на злато на стойност 140 млн. долара, което е било незаконно добито в Южна Америка.

Хесус Габриел Родригес-младши, някогашният главен изпълнителен директор на Transvalue, която предоставяла автомобили за превоз на злато и други скъпоценности, е признал, че е имал основна роля за трафика на злато в страната по начин, който заобикаля правилата за пране на пари и забраните за износ.

Според прокуратурата 45-годишният Родригес и неговата компания са помогнали за превръщането на Маями в основен хъб в операция, по която в САЩ нелегално е вкарвано злато за милиони долари от незаконни мини в цяла Южна Америка, отчасти и като начин за пране на пари на наркотрафиканти, информира MarketWatch.

Според съдебните документи Родригес имал договорка със служители на базирана в Тексас NTR Metals, която се занимава а рафинирането на злато в САЩ, да скрива произхода на златото, което се вкарва през международното летище в Маями.

Схемата, която работела в периода 2015 – 2016 г., включвала хиляди килограми злато, която идвали със самолет в САЩ от Кюрасао. Тъй като Кюрасао не разполага със собствени златни мини или преработващи метала компании, се смята, че по-голямата част от златото е идвало по вода от Венецуела.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която забранява на компаниите в САЩ да се занимават със злато, което идва от мини във Венецуела. NTR също така забрани покупката на злато от Кюарасао заради свои собствени правила срещу прането на пари.

За да заобиколи тези забрани, Родригес уреждал златото, което идвало с куриери от Кюрасао, да бъде изпращано до Каймановите острови, след което се връщало в САЩ.

При връщането в САЩ Родригес уреждал документите така, че произходът на метала да е от Каймановите острови. След това златото било изпращано в рафинерии на NTR във Флорида и на други места и продавано на нищо неподозиращи производители на бижута и други продукти.

Източник: profit.bg