САЩ вдигат митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, пише в съобщение на търговския представител на САЩ. Повишаването е валидно от 18 март, предава БГНЕС.

В момента търговските отношения между САЩ и ЕС не са особено добри. САЩ наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - 25% и 10% съответно. ЕС въведе ответни мита.

Световната търговска организация отсъди като незаконно субсидирането на "Еърбъс" от държави в ЕС, което ощетява американския концерн "Боинг". Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. Световната търговска организация разреши на САЩ да въведе мита спрямо годишния вноса от ЕС в обем на $7,5 млрд. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн "Еърбъс". Отговорът на Еврокомисията бе, че ще представи контрамерки срешщу американска продукция.