Американският телевизионен канал NBC News съобщи, че американското правителство е планирало убийството на иранския командващ генерал Касем Сулеймани цели седем месеца. На идеята за убийството на командира на елитните сили на Иранския революционен гвардейски корпус, с която САЩ не се борят официално, е настоял Джон Болтън, когато той беше съветник по националната сигурност на САЩ.

А преди това, дори по време на дискусиите през 2017 година, предишният съветник на Тръмп по национална сигурност Хърбърт Макмастър е предложил убийството на Сюлеймани като една от възможностите за кампанията на САЩ за максимален натиск върху Иран. След като Иран унищожи американския дрон през юни 2019 година Болтън призова Тръмп да отмъсти на Иран с убийството на генерала. Тази опция беше подкрепена от държавния секретар Майк Помпео, заявиха служители пред NBC News. Тогава Тръмп настоява, че ще даде предимството на операцията само ако Иран прекрачи червената й линия. Американското разузнаване внимателно следи движенията на Сюлеймани в продължение на много години. Когато Тръмп встъпи в длъжност, Помпео, който беше първият директор на ЦРУ на Тръмп, призова президента да помисли за по-агресивен подход към Сюлеймани и предава нови разузнавателни данни за „много сериозни заплахи“.

Разбира се, никой не може да потвърди, че представените данни са отговаряли на истината или са били изфабрикувани, за да се използват като предлог и оправдание за извършване на убийството.