"Осъждаща мярка" към британския премиер Борис Джонсън подготвят от САЩ след разпоредба на Джо Байдън. Причината е "затрудняване" на мирния процес в Северна Ирландия, според The Times.

Очаква се Байдън да обвини Джонсън в "разпалване" на ирландското напрежение в извънреден дипломатически упрек на правителството в Лондон, се посочва в доклада.

Байдън по-рано тази година вече подчерта решителния си ангажимент към знаковото мирно споразумение от Разпети петък от 1998 г. и необходимостта да се поддържа политическата и икономическата стабилност на Северна Ирландия.

В края на 2020 г. ирландският премиер Майкъл Мартин заяви, че тогава новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън иска сключването на търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз, така че Джонсън трябва да постигне споразумение.

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство се разклатиха с възможна търговска война, която се разраства, след като Лондон посочи, че обмисля да не спази споразумението за Северна Ирландия, подписано от двете страни през декември.