САЩ проведоха операция, по време на която лидерът на "Ал Кайда" в Йемен - Касем ар-Райми, е бил ликвидиран, съобщиха от Белия дом.

"Под ръководството на Ар Райми "Ал Кайда" в Йемен извърши изключителни насилия срещу цивилни в Йемен и се опитваше да провежда и вдъхновява многобройни нападения срещу Съединените щати и нашите сили." Това отбеляза в изявление американският президент Доналд Тръмп.

Той не разкри как е бил убит лидерът на ислямистите. Според непотвърдени сведения от Йемен през последните дни терористът е бил убит при въздушен удар с дрон в Мариб.

Белият дом смята "Ал Кайда" в Йемен за едно от най-смъртоносните крила на терористичната организация.

АП припомня, че Ар Райми пое отговорността за стрелбата в американската военноморска база в Пенсакола през декември миналата година, при която саудитски военен на обучение в САЩ уби трима американски моряци.

В началото на февруари стана известно, че американските въоръжени сили атакуваха позициите в Йемен на терористичната групировка "Ал Кайда" на Арабския полуостров. Ударът бе насочен от един от лидерите ѝ - Касим ар-Райми.

По-рано Държавният департамент обяви награда до 10 милиона долара за информация, която да помогне за намирането на бойците като част от програмата "Награди за справедливост".

Дейността на "Ал Кайда" в Йемен заплашва ключов съюзник на САЩ в региона - Саудитска Арабия.