Американските власти са евакуирали над 30 000 американски граждани от чужди държави на фона на пандемията от коронавирус, съобщава Йън Браунли, заместник-помощник на държавния секретар по консулските въпроси на САЩ.

"Досега върнахме повече от 30 000 американски граждани от повече от 60 страни в родината им", каза Браунли на брифинг в сряда, препис от който беше публикуван на уебсайта на Държавния департамент.

Той добави, че в допълнение към над 350 вече организирани полета, са предвидени още „над 80 полета от различни места или са на етап планиране“.

"Свидетели сме на най-голямото търсене от американските граждани за оказване на помощ за репатрирането им от Южна Азия, Централна и Южна Америка", каза Браунли, според когото интерес към осигурените полети за проявили 9000 американци в чужбина, пише БТВ.

"Ние не знаем колко дълго ще продължат пътническите полети, нито знаем докога американското правителство ще може да организира допълнителни полети към страни, които вече не се обслужват от комерсиалните авиолинии. Затова е задължително американските граждани да планират използването на тези възможности. Ако хората не се възползват от тези опции сега, те ще бъдат принудени да останат където са", отбелязва заместник-помощникът на държавния секретар по консулските въпроси на САЩ.

Според „Уол Стрийт Джърнъл“ САЩ са репатрирали и 6000 дипломати заедно с техните семейства от различни краища на света. Американското правителство е започнало репатрирането на своите граждани от Индия с помощта на местните власти. Посолството на САЩ в Делхи съобщи, че полетите не са безплатни и всеки, който се възползва от тях, ще трябва възстанови средствата на правителството.

Чарлз Розенфарб, специален координатор на Службата за глобална реакция на коронавирус, съобщи, че програмата за евакуация е стартирала през януари и първоначално е била насочена към връщането на американски граждани от Китай.