Най-малко 63 човека загинаха и още близо 200 са ранени след като атентатор самоубиец се взриви по време на сватба в Кабул, съобщиха от афганистанското вътрешно министерство, предодоха световните агенции.

Кървавата трагедия е станала в шиитски квартал, сред жертвите има жени и деца.

По традиция афганистанските сватби събират хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали, а мъжете обикновено са отделени от жените и децата.

"Всички бягаха отвън, викащи и плачещи. В продължение на около 20 минути залата беше пълна с дим. Почти всички в секцията за мъже са или мъртви, или ранени", разказва очевидец на трагедията.

Взривът дойде по време на финалната фаза на преговорите между САЩ и талибаните, като се очаква, че ще доведат до намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Талибаните обаче отрекоха отговорност за взрива и осъдиха нападението.

Ислямски сунитски бойци, включително от талибаните и групировката "Ислямска държава", многократно са нападали хора от шиитските малцинства в Афганистан и съседен Пакистан. Бунтовнически групировки в Афганистан често извършват атентати над местни сватби, понеже те се разглеждат като лесни мишени, в които липсват строги мерки за сигурност.