Четвърти случай на новия коронавирус е регистриран в Европа. След първите трима болни във Франция, Германия съобщи за пациент, който се е заразил от гостуващ му китайски гражданин. И в Румъния проверяват съмнителен случай.

В Ухан четирима български студенти остават блокирани. Българското посолство с дипломатите на други държави от Евросъюза следи ситуацията и е готово да се включи в евакуация на европейски граждани, ако такава бъде организирана.

Първият случай в Германия е на мъж от Щарнберг, Бавария. Здравните власти съобщават, че засега пациентът е в добро клинично състояние, изолиран е и е под наблюдение. Предупредени са хората, които са имали контакт с него.

СЗО промени на "висока" степента на опасност от новия вирус. По последни данни 4500 са заразените в общо 16 държави.

Смъртните случаи са 106, засега са само в Китай. Властите съобщиха и за първи фатален случай и в столицата Пекин. Предупредиха, че част от заразените не проявяват типичните симптоми на грип, пише БТВ.

„Наблюдавахме някои случаи, при които не са проявени симптоми, но резултатите от тестовете се оказаха положителни. При други пациенти нямаше обичайната температура, а само кашлица или отпадналост, но и те бяха диагностицирани благодарение на нашия скрининг“, разкрива Ли Ксинуанг, главен експерт в център за заразни болести в Пекин.  

Япония тази вечер ще изпрати първия чартърен полет, за да прибере част от сънародниците си.

„Подсигурили сме транспорта на сънародниците ни в Ухан, до летището. Ще изпратим първия самолет тази вечер. Ще доставим и маски, защитна екипировка и други консумативи на хората в Ухан“, заяви външният министър на Япония Тошимицу Мотеги.

Съмнение за вируса има и в Румъния. 24-годишен мъж, който следва в Китай и преди дни се е върнал в родния си град Бакъу, е развил грипни симптоми. Студентът е приет в инфекциозна болница в Букурещ. Очакват се резултатите от изследванията му.