Поредният законов проблем чука на вратата на Facebook. След множеството скандали с лични данни, течове на информация и отказ от работа на услугата, сега пред социалната мрежа се изправят неприятности от данъчен характер.

IRS (американският вариант на НАП) съдят компанията за това, че според тях не е платила повече от 9 милиарда дължими долара данъци. Това е сумата, която Facebook де факто спестява, прехвърляйки печалбите си в Ирландия.

Процесът в САЩ, който започва след броени дни, ще включва показания на служители на компания, отговарящи за финансовите потоци, шефа на хардуерната дивизия Андрю Боусърт, IT директорът Майк Шрьопфер, Наоми Глейт и Хавиер Оливан, както и на главния директор по приходите Дейвид Фишер. Обвинението гласи, че компанията е манипулирала стойността, която продава на ирландското си дружество през 2010 година, за да се облагодетелства от по-ниските данъци в Ирландия, спрямо тези в САЩ.

Според обвинителите с тези си действия Facebook са ощетили бюджета на САЩ, въпреки че компанията е платила повече от 14 милиарда долара в периода между 2010 и 2016 година. От социалната мрежа категорично отхвърлят всички обвинения и твърдят, че не са нарушили законите в Ирландия или САЩ по никакъв начин.