Говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев заяви на брифинг, че Русия смята за неприемлива, дори мисълта за започване на война с Украйна.

"Ние вече нееднократно сме заявявали, че нашата страна не се готви да напада никого. Смятаме за неприемлива дори мисълта за война между нашите народи", каза той, цитиран от ТАСС. 

Зайцев обясни, че Русия разчита страните от НАТО да се въздържат от намеса във вътрешните работи на Украйна. "Разчитаме, че страните от НАТО ще престанат да раздухват конфликта в Източна Украйна, ще се въздържат от намеса във вътрешните работи на тази страна, което ще позволи на преговарящите в Украйна да решат съществуващите между тях разногласия в директен диалог помежду си", каза представителят на руското външно министерство.

Във връзка с казаното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е възможно засилване присъствието на войски на пакта на източния му фланг, Зайцев коментира, че това създава неблагоприятна обстановка за преговорите по гаранциите за сигурността. Такива изказвания "потвърждават, че обичайна практика на алианса стана засилване на позициите му на преговори, използвайки военен потенциал", каза говорителят.

Зайцев повтори искането на Москва за изтегляне на силите на НАТО от Източна Европа, което, според неговите думи, би намалило военното напрежение в Европа, съобщи Ройтерс. Агенцията припомни, че Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи бунт в Източна Украйна, струпа свои войски в близост до границата си с Украйна, както и в съседна Беларус. Киев отхвърля версията на Москва, че сепаратисткият конфликт в Източна Украйна е гражданска война, която няма нищо общо с Русия. Украйна настоява, че Москва прикрито подкрепя сепаратистите със свои сили на място.