Русия мълчи за мирния план на САЩ преди посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва в четвъртък. Кремъл коментира, че тогава ще получи информация от първа ръка, пише "Таймс ъв Израел", цитиран от news.bg. Утре Нетаняху ще запознае руския лидер Владимир Путин с представения от Доналд Тръмп план за Близкия изток.

"Към този момент ние можем само да кажем, че планът е напълно подкрепян от Израел, получава подкрепа от няколко други държави, но се отхвърля от пряко замесената страна в така нареченото споразумение - палестинците", коментира Дмитрий Песков. "Ще продължим да анализираме ситуацията", добави той.

Междувременно Нетаняху заяви пред Фокс нюз, че американският мирен план е "възможност веднъж в живота". Той отбеляза, че е поискал от Тръмп да направи отстъпки. "Мисля, че палестинците ще разберат, че няма да получат по-добро споразумение", каза още Нетаняху. Това не е план, който ще ни върне с 50 г., отбеляза израелският лидер и добави, че дори арабски държава казват, че трябва да се даде шанс. По отношение на предвидения план за строителство на тунел между Западния бряг и Газа, премиерът коментира, че ще бъде под контрола на Израел, но "те могат да се движат напред-назад". Нетаняху обяви, че няма да изпусне шанса и ще разшири израелския суверенитет.

Джаред Къшнър, зет на Тръмп и архитектът на мирния план, коментира пред същата телевизия, че палестинците показват, че не са готови да имат държава. Самият план на Доналд Тръмп е далеч от това да бъде "сделката на века", защото по-скоро прилича на извиване на ръце, отколкото на постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да доведе до нови конфликти, отколкото до мир.

"Тези доказаха с реакцията си, че не са готови да имат държава", смята Къшнър. Той нарече палестинците "професионалисти в незавършване на споразумения". "Топката е в тяхното поле, ако искат да пристъпят, ако не, ние сме заети" с други неща, подчерта той.