Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта за газопровод „Южен поток“, заяви за телевизионния канал „Русия 24″ постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

„Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции“, заявил Чижов.

Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия „за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация“.

„По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления“, добави Чижов.
Само преди броени дни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не може да продължи изграждането на газопровода „Южен поток“ заради противодействието на ЕС.

В замяна той предложи изграждане на тръбопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ на Турция. Двете страни ще бъдат свързани по дъното на Черно море с тръба, която ще минава успоредно на вече действащия газопровод „Син поток“.

Според експертите това ще намали значително разходите за строителство. Също така се предвижда и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница.

Анкара и Москва също така се договориха за доставките на 14 милиарда куб.м. газ и понижаване на цената. Става дума за количества газ, които по-рано преминаваха през украинска територия, уточнява вестник „Комерсант“, който се позовава на плановете на „Газпром“.

TrafficNews.bg