Русия изцяло затваря границите си от понеделник, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщи руското правителство, цитирано от ТАСС и Франс прес.

Съгласно наредба на правителството Русия "временно ще ограничи движението през пътните, железопътните, пешеходните, речните и смесените пропускателни пунктове на държавната си граница, както и през сухопътния участък на руско-беларуската държавна граница".

Изключение ще се прави за руски граждани, които са дипломати, служители на дипломатически представителства, и консулства на Русия, официални представители на Русия в международни организации, длъжностни лица от постоянния комитет на Съюзната държава на Русия и Беларус, както и за членове на семействата им, пише 24 часа.

Освен това затварянето на границите няма да важи и за руски граждани, които са водачи на камиони от международния автотранспорт, екипажи на речни съдове, членове на бригади в международния железопътен транспорт, както и за руски граждани, които напускат територията на Русия във връзка с кончината на близък роднина, за руски граждани, които са постоянно пребиваващи на територията на Калининградска област и за руски граждани, които са постоянно пребиваващи в Донецка и Луганска област в Украйна.

Лицата, за които се прави изключение, ще се подлагат на съответните мерки за санитарно-карантинен контрол на влизане на територията на Русия.

Заповедта влиза в сила от понеделник 30 март в полунощ местно време (21 ч. по Гринуич в неделя).