Войната в Украйна се насочва към своето трето лято и е видно, че и двете армии се подготвят за нова офанзива, пише в анализ Forbes. От седмици Русия активно подготвя бойната линия - опитва да подобри позициите си, превземайки ключови украински постове (като например Часов Яр), подобрява линиите на снабдяване, както и трупа техника и войскови части.

Руснаците увеличават производството на боеприпаси и въоръжение, както и ремонтират усилено бронирани машини - украинските дронове ги повреждат, но не ги унищожават. Масираните въздушни атаки, извършвани над Украйна тази година, имат основна цел унищожаването на генериращите енергийни мощности, а причината е ясна - ограничаване на растящото военно производство на Украйна. Страната вече произвежда 155-мм артилерийски снаряди, далекобойни дронове, както и свои ракети ("Стугна" , "Корсар" и др.) и военна техника (бронирани машини "Бохдана").

За Украйна подготовката за лятната офанзива е по-сложна и минава през смяна на стратегията. Forbes анализира съдържанието на последните пакети с военна помощ, които получава страната, и отбелязва, че Киев вероятно ще се откаже от съветската доктрина, разчитаща на артилерията, а пехотата и бронираната техника е съпъстващата част на настъплението - след като артилерията нанесе съществени щети на врага.

Липсата на достатъчно снаряди накара Украйна да разчита повече на бронираната техника и пехота, които търсят слабите места в отбраната на руснаците. В последните доставки на военна помощ е видно наличието на оборудване за разминиране, включително и дистанционно, както и за разчистване на отбранителни съоръжения. Те вероятно ще бъдат използвани за пробиви на линиите на руснаците.

Украинците изградиха и стабилни отбранителни линии, които ще затруднят руското настъпление.

Помощта от САЩ е напът, но трябва и да е точната

След половин година забавяне Камарата на представителите одобри военна и финансова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара (като различни дейности ще имат финансиране до 2026 г.). Украинският Център за стратегическа отбрана отбелязва, че заради липсата на артилерийски снаряди руснаците постигат известни тактически победи. Заради липсата на достатъчно средства за въздушна отбрана и руската бойна авиация увеличи използването на авиобомби, които доведоха до падането на Авдиевка.

Според председателя на Комисията по разузнаване към Сената Марк Уорнър оръжие и муниции ще тръгнат към Киев до края на тази седмица, след като Сенатът и президентът на САЩ Джо Байдън сложат подписите си под текста (до 24 април), но е важно и какво точно ще съдържа помощта.

Според украинския президент Володимир Зеленски в интервю за NBC тази помощ ще помогне на Украйна да си върне инициативата на бойното поле. Дали тя ще доведе до победа обаче все още е трудно да се оцени.

"Важно е тази помощ да осигури въоръжението, което е дефицитно за украинската армия - артилерия и стратегично далекобройно оръжие. В закона е записана доставката на ракети ATACMS, които са нужни, за да не губим хора на фронтовата линия", коментира той и допълни, че приоритет са още и системи за противовъздушна отбрана.

По-късно във вечерното си обръщение за 788-я от началото на пълномащабната война той посочи, че ПВО е нужно не само за градовете и селата, но и за защита на позициите на бойното поле.

Пред NBC Зеленски беше категоричен, че САЩ не финансират войната в Украйна, а защитават свободата и демокрацията на целия европейски континент.

Захарова: САЩ затъват в хибридната война срещу Русия

Според позицията на говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова обаче САЩ затъват все по-дълбоко в хибридна война срещу Русия, която ще се превърне във "фиаско за тях както Виетнам и Афганистан".

Ясно е, че Вашингтон желае война "до последния украинец", включително и удари по руска суверенна територия, отбелязва още  Захарова и допълва, че САЩ не залагат на победа на Украйна срещу Русия.

Украинска ракета повреди кораб, част от руския боен флот от 1915 година

Украинска ракета повреди спасителен боен кораб в пристанището Севастопол (Крим), който е част от бойния флот още от 1915 година. Корабът е пуснат на вода през 1913 година и е кръстен от една от дъщерите на император Николай "Волхов". Две години по-късно влиза в състава на Руския императорски флот.

Въпреки възрастта си корабът, носещ вече името "Комуна", все още изпълнява мисии и според украинското издание Defence Express загубата му ще ограничи спасителните мисии на Черноморския флот. Той е единственият кораб от този клас - работата му е насочена основно към дълбоководни мисии, включително и вдигане на потънали товари и подводници.

Изданието отбелязва още, че вероятно корабът е улучен по случайност - руските ПВО са свалили ракета, насочена към голям десантен кораб, намиращ се в съседен док и отломките са попаднали върху него.

Литва предава самолет L 39ZA "Албатрос"

През уикенда Литва съобщи за нов пакет военна помощ , в който е включен и самолет L-39ZA "Албатрос". Военни анализатори коментират, че това е учебен самолет, но конкретният модел е проектиран да носи боен товар до 1100 килограма - има четири точки за окачване на ракети или авиационни бомби.

Според цитирани от Defence Express данни към момента в ЕС има две държави, които използват този модел самолети - Словакия, която има два самолета в експлоатация и един в резерв, както и България, чиито шест самолета с в процес на модернизация. Литва има един самолет, който обаче не е в експлоатация.

Междувременно Дания гарантира, че това лято ще предаде на Киев 19 самолета F-16, както е било договорено.

Русия за кратко превзе Новомихайливка

Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Новомихайловка, но руските военни не успяха да задържат позициите си и се изтеглиха. Украинските военни се задържат в западните покрайнини на населеното място. Това направление (около Новопавливка) остава една от горещите точки на фронтовата линия. Сводката на Генералния щаб за 788-я ден от началото на  пълномащабната война отбелязва отблъснати 23 атаки около населените места Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне. Руското настъпление е подкрепено от бойна авиация.

Около Часов Яр, най-желаната цел на руснаците в последните месеци, има известен застой в последните дни. Районът на населеното място е активно обстрелван с авиация и артилерия от страна на руснаците в опит да подобрят своите тактически позиции. Интензивни са боевете в покрайнините на Билохоривка, Верхномайске и Бохданивка, като Русия официално съобщи за превземането на Бохданивка, макар че все още няма независимо потвърждение. От ВСУ отбелязват отблъснати 14 атаки в направлението около Бахмут.

Продължават опитите от миналата седмица за превземането на Очеретине (направлението Авдеевка), продължават и атаките към Бердичи, Уманске, Первомайске и Яснобродивка. Отбити са 16 атаки. Според украински военни анализатори в направлението около Авдиевка Русия е струпала към 86 хил. души армия, но с ограничена техника (не повече от 280 танка).

Активизират се руските части в направлението Лиман - край Терни и Серебрянското лесничейство има отблъснати 17 атаки.

Интензивността на бойните действия на фронтовата линия остава висока - през изминалото денонощие са регистрирани 85 директни бойни сблъсъка и 45 авиационни удара. В сутрешните часове на 22 април руснаците са изстреляли 7 дрона, като ВВС на Украйна са унищожили 5 от тях.

В сутрешните часове на 20 април Русия съобщи за свалени 50 дрона, но публикации в социални мрежи показаха редица удари по подстанции в осем области на страната - Белгородска, Брянска, Курска, Тулска, Рязанска, Калжка, Смоленска и Московска област. Дронове са причинили сериозен пожар и в рафинерия на "Лукойл" в Смоленска област.