Случай с италиански гражданин, който се представял за пластичен хирург в клиника в района на Букурещ, е в центъра на внимание на румънските вестници днес.

38-годишният мним лекар Матео Полити е заловен вчера при опит да избяга от Румъния.

Вестинк "Гъндул" посочва, че италианецът е задържан за 24 часа, след като бил заловен от гранична полиция във влака Букурещ-Будапеща в западния окръг Арад.

Случаят с Матео Полити, представял се за пластичен хирург, стъписа Румъния, като след експлозия на бомбичка, пише в. "Адевърул". Внезапно видяхме многобройните слабости на няколко системи за сигурност, които би трябвало да защитават населението, посочва изданието.

В. "Гъндул" допълва, че разкритието за мнимия лекар било направено от журналисти от в. "Либертатя".

Репортерите разбулили случая с италианеца, който получил параф за лекар в Румъния и оперирал десетки хора, при положение, че в Италия е учил само до осми клас. Изключително убедителен на думи, италианецът твърдял, че се казва Матю Мод и че е завършил престижния университет Джон Хопкинс.

В. "Ромъния либера" цитира неговия адвокат Чиприан Настасиу, който заяви снощи, че Матео Полити има диплома за лекар, която е призната от министерството на образованието на Румъния.

Италианският мошеник казал, че е платил на адвокат в Румъния, за да получи право да практикува в страната. Адвокатката, която придвижила документите му пред румънските институции, му казала, че всичко е наред.

От букурещката полиция коментират, че италианецът е бил разследван и осъден в Италия и в други европейски държави за подобни деяния.

Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя отправи серия критики към частните здравни заведения, които обвини в небрежност.