Празненствата за Нова година в Рио де Жанейро, които традиционно събират до 3 милиона души по плажовете и улиците на града, ще бъдат отменени заради епидемията от коронавирус. Това съобщиха от общинската компания за развитие на туризма в града.

"Традиционният модел на празнуване на Нова година, който практикуваме от много години, както и карнавала, при настоящата пандемия и при липса на ваксина, не е приложим", се казва в изявление на общинската фирма. През следващите дни кметът на града Марсел Кривела ще представи алтернативни варианти за тържества без прякото участие на граждани и туристи, използвайки цифрови платформи и телевизионни предавания. Както преди, празненствата в новия формат също ще бъдат изцяло финансирани от извънбюджетни средства, а ресурсите на града ще бъдат насочени за борба с епидемията.

Що се отнася до празнуването на карнавала, неговата съдба все още не е окончателно решена, както във формата на уличните тържества, така и по отношение на парадите на училищата по самба.

По-рано в петък властите на Сао Пауло също обявиха отмяната на карнавалните тържества. Решението да се откажат от новогодишните тържества в този град беше взето седмица по-рано.

Бразилия, където първият случай на коронавирус беше потвърден на 26 февруари, има вторият най-голям брой инфекции в света – 2 343 366 и смъртни случаи вследствие - 85 288, като на първо място са САЩ. Бразилското министерство на здравеопазването по-рано прогнозира, че ситуацията ще се стабилизира до юли, а постепенно забавяне на разпространението на инфекцията ще започне през август.