За пръв път от доста години насам пътнически самолет прелетя през Атлантическия океан за по-малко от пет часа, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БНР. Полетът на компанията British Airways кацна рано в неделя сутринта на летище "Хийтроу" в Лондон, след като напусна международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк само четири часа и 56 минути по-рано.

Това постави нов скоростен рекорд на дозвуков (по-бавен от скоростта на звука) пътнически самолети, който лети между двата града, според данни на фирмата Flightradar24, който проследява глобалните полети. Предишният рекорд беше държан от полет на Norwegian Air, който прелетя маршрута между Ню Йорк и Лондон за пет часа и 13 минути, докато в последно време средната продължителност на полетите между двата града е 6 часа и 13 минути, според Flightradar24.

Вятърът и въздушните течения бяха идеални за бърз полет, посочи Йън Печеник, директор на комуникациите на Flightradar24. "През зимата струйният поток малко намалява", посочи той и допълни: "Зимният сезон е идеален за полетите през Северния Атлантически океан да се възползвате от това". Самолетът на British Airways успя да победи с малко полет на Virgin Atlantic, който пристигна в Лондон приблизително по същото време, но с една минута по-бавно.

British Airways потвърди времето за полет на самолета си Boeing 747, заявявайки, че компанията дава приоритет на безопасността над скоростта. Свръхзвуковите полети на френската компания "Конкорд" (Concord) прелитаха Атлантическия океан само за три часа, но спряха да летят през 2003 година.