Китай ще разследва смъртта на доктор Ли Вънкян от Ухан - един от първите предупредили за съществуването на новия коронавирус. Случаят предизвика гняв и много коментари в социалните мрежи в страната, въпреки, че огромна част от постовете по темата вече са изтрити.

Броят на жертвите на коронавируса продължава да се увеличава и те вече са 722, а броят на заразените е почти 32 000. Излекувани и изписани от болница са над 2000 души. Данните са на националната здравна комисия.

Наличието на коронавирус е потвърдено в 25 държави. Хиляди остават блокирани на няколко круизни кораба в различни точки на света.

От Световната здравна организация предупредиха за остър недостиг на предпазни облекла и маски, като разликата между търсенето и предлагането е около 100 пъти. Експерти призовават да не се спекулира с цените на тези стоки.

Особено силно се усеща нуждата им в Ухан. За града, от който тръгна заразата, заминават още допълнителни медицински екипи. Местната администрация прави всичко възможно, за да овладее ситуацията, включително и да помогне на местните производителите на маски, ръкавици и защитни облекла.

"До момента сме обособили 28 болнични заведения с 8 895 места. Новата болница с капацитет 1000 легла вече е в действие. Другото новопостроено лечебно заведение с 1 600 места ще заработи днес. Всички те са предназначени за пациенти в критично състояние. Три общински сгради са превърнати в лечебници. Няколко учебни заведения и спортни зали също се подготвят за прием на болни" обясни Ху Ябо, заместник кмет на Ухан, съобщава БНТ.