Изследователи от Тексаския университет разкриха механизма, по който коронавирусът SARS-CoV-2 е в състояние да се „скрие“ от откриването му в човешките клетки. Статията на учените е публикувана в списанието Nature Communications, цитирано от hiccom.bg.

SARS-CoV-2 се разпространи по цялата планета и предизвика глобална пандемия. Един от отличителните белези на този вирус, който му позволи да спредизвика тази пандемия, е възможността да влиза в клетките, без да вдига аларма в „системата за сигурност“ на организма. Благодарение на това вирусът може да остане незабелязан и да зарази други клетки и други хора.

Авторите на новото изследване успяха да определят структурата на ензим, наречен nsp16. SARS-CoV-2 го създава и след това го използва за модифициране на NAD+ 5' cap нуклеотида - една от важните части - на матричната (информационна) РНК. Това позволява вирусът да остане незабелязан от клетката за дълго време. Благодарение на този механизъм вирусът кара клетката да „мисли“, че е родна част от нея, а не чужд агент.

Дешифрирането на триизмерната структура на протеина nsp16 според авторите на работата отваря пътя към създаването на ефективни антивирусни лекарства за лечение на COVID-19 и други коронавирусни инфекции. Авторите вече предполагат, че някои малко известни молекули са способни да пречат на модификацията на матричната РНК, която индуцира nsp16. Ако тази модификация не се случи, имунната система може да разпознае вируса и да го унищожи.

„За първи път успяхме да получим триизмерна структура на ключовия ензим на вируса COVID-19, който участва в репликацията на патогена. В резултат на това открихме уязвимост в него, която може да потисне функцията на този ензим. Това ще ни помогне да разберем по-добре вируса, причинил мащабната епидемия“, казва Робърт Хромас, един от авторите на изследването, сътрудник от здравния научен център на университета в Тексас в Сан Антонио.