Южнокорейски епидемиолози са установили, че хората е по-вероятно да се заразят с новия коронавирус (COVID-19) от членове на собствените си домакинства и семейства, отколкото от контакти извън дома, информира "Ройтерс", цитирана от news.bg. Проучване, публикувано в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на 16 юли, е разгледало в подробности 5 706 пациенти, които са дали положителна проба за коронавирус, и повече от 59 000 души, които са влезли в контакт с тях.

Резултатите показват, че само двама от всеки 100 заразени са хванали вируса от контакти извън домакинството, докато един на всеки 10 души се е заразил в собственото си семейство. По възрастова група процентът на заразяване в домакинството е по-висок, когато първите потвърдени заразени са тийнейджъри или хора в 60-те и 70-те си години.

Това вероятно е така, защото тези възрастови групи са по-склонни да са в близък контакт с членовете на семейството, тъй като групата се нуждае от по-голяма нужда от защита или подкрепа, коментира директорът на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията и един от авторите на изследването по време на пресконференция.

Децата на 9-годишна възраст и по-малко е най-малко вероятно да се превърнат в пациенти, уточнява д-р Чо Йън-жун от колежа по медицина към Университета в Халим, който е съръководител на проучването, въпреки че той отбелязва, че размерът на извадката от 29 души е малка в сравнение с изследваните 1 695 души от на възраст между 20 и 29 години. Децата с COVID-19 също така е по-вероятно да нямат симптоми в сравнение с възрастните, което затруднява идентифицирането на заразени в тази група.

Разликата във възрастовата група няма огромно значение, когато става въпрос за заразяване с COVID-19. Децата може да е по-малко вероятно да предават вируса, но нашите данни не са достатъчни, за да потвърдят тази хипотеза, пояснява д-р Чо. Данните за изследването са събрани между 20 януари и 27 март, когато новият коронавирус се разпространяваше експоненциално в Южна Корея и докато ежедневните инфекции в страната достигнаха пика си.

През изминалото денонощие в Южна Корея са регистрирани 45 новозаразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 13 816 души, от които са починали 296 души.